Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-02@03:07:00 GMT

قصه خیرّانی که نگهبان امید هستند

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۸۰۱۶۸۰

قصه خیرّانی که نگهبان امید هستند

روایت زندگی و فعالیت افرادی که با استقامت، امید و انسانیت را زنده نگه داشته‌اند و برای رقم زدن اتفاقات خوب تلاش می‌کنند درقالب مستند از اتفاق‌های به اصطلاح حال خوب کنی است که این روزها در «همسایه‌های خوب» محقق شده است.

روزنامه ایران: جدیدترین محصول مرکز مستند و تلویزیونی سوره که با شعار «گاهی آدم، حال خوب قرض می‌کند از همسایه‌ خوب» از شنبه تا سه‌شنبه هر روز ساعت 19 از شبکه دو سیما پخش می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این مجموعه مستند که مخاطبش خانواده و به‌دنبال الگوسازی در جامعه است، زندگی آدم‌های معمولی و ساده‌ای را روایت می‌کند که به‌دنبال رقم زدن حال خوب در جامعه هستند. «همسایه‌های خوب» از خیرّانی می‌گوید که امید می‌کارند و آرزو درو می‌کنند؛ آنان که در نزدیکی ما زندگی می‌کنند اما مانند شمع به اطرافشان روشنی می‌بخشند. این اثر که در 22 قسمت 30 دقیقه‌ای تولید شده است، سوژه‌های خود را از استان‌های سیستان و بلوچستان، کرمان، زنجان، مازندران، گیلان، گلستان و تهران طی ۶ ماه کار پژوهشی انتخاب کرده تا علاوه‌بر به نمایش گذاشتن فضای بکر مناطق مختلف، قصه‌های متفاوتی را برای مخاطب تعریف کنند. مهدی بخشی‌مقدم کارگردان، مهدی شامحمدی تهیه‌کننده و امیر مهریزدان مدیر مرکز مستند و تلویزیونی سوره در گفت‌وگو با «ایران» از «همسایه‌های خوب» گفته‌اند.

مهدی بخشی‌مقدم: باید نگاه حرفه‌ای‌تری به مستند داشت

«همسایه‌های خوب» دومین مجموعه مستندی ا‌ست که شما ساخت آن را برعهده داشتید. این اثر به لحاظ محتوایی و فرمی چه تفاوتی با پروژه قبلی‌تان دارد؟
تفاوت «همسایه‌های خوب» با مجموعه مستند قبلی من یعنی «یک چکه ماه» به لحاظ فرمی است. در این مجموعه با عوامل حرفه‌ای‌تری کار کردم، شرایط ساخت بهتری برای کار فراهم بود و بالطبع برنامه‌ریزی خوبی برایش اتفاق افتاد. همچنین 6 ماه صرف پیش‌تولید این مجموعه و تحقیق و پژوهش آن شد که حاصلش دستیابی به سوژه‌های منحصر به فرد بود. از سوی دیگر به لحاظ محتوایی «یک چکه ماه» درباره انسان‌هایی بود که تحولی در زندگی‌شان رخ داده اما در این مجموعه به سراغ افرادی رفتیم که توانسته‌اند حال خود و افراد جامعه را خوب کنند.


شعار این برنامه «گاهی آدم، حال خوب قرض می‌کند از همسایه‌ خوب» است. شما رقم زدن حال خوب را وظیفه یک مستندساز تلقی می‌‌کنید؟
من رقم زدن حال خوب را وظیفه مستندساز نمی‌دانم و معتقدم این اتفاق باید به دست سیاستمداران و مسئولان رقم بخورد اما به‌عنوان مستندساز سعی کردم زندگی افرادی را روایت کنم که در شرایط امروز جامعه خلاف جهت آب شنا و امید را در محیط اطراف خود پخش می‌کنند. شاید تولید این اثر توسط من و همکارانم بتواند دیگران را نیز ترغیب به انجام کارهای به اصطلاح «حال خوب کن» در سراسر کشور کند.


دوربین «همسایه‌های خوب» از پایتخت خارج شده و برای رسیدن به سوژه‌ها به شهرهای دیگر ایران سفر کرده است. نگاه فراتهران تا چه اندازه حائزاهمیت است؟
اساساً سیاست‌های کلی تلویزیون و نهادهای فرهنگی ما این است که آثار نگاه فراتهران داشته باشند و تمرکززدایی از پایتخت اتفاق بیفتد اما تا زمانی که شرایط برای فیلمساز و مستندساز فراهم نشود این اتفاق امکانپذیر نیست. بودجه‌ای که برای فیلم و مجموعه مستند در نظر گرفته می‌شود آنقدر اندک است که کفاف هزینه‌های سفر به مناطق مختلف را نمی‌دهد پس کارگردانان ترجیح می‌دهند به‌دلیل شرایط تولید از تهران خارج نشوند. مسئولان و کسانی که برای حوزه فرهنگ و هنر این کشور تصمیم می‌گیرند باید شرایط را فراهم و فیلمسازان و مستندسازان را به تولید اثر در خارج از تهران تشویق کنند، چراکه ما هنرمندان باید با همه اقشار و اقوام در ارتباط باشیم.

 

مهدی شامحمدی: مخاطب «همسایه‌های خوب» خانواده‌ها هستند

مستندهای زیادی با موضوع معرفی کاراکترهای موفق و فعال ساخته شده است. تفاوت «همسایه‌های خوب» با این آثار چیست؟
تفاوت مجموعه مستند «همسایه‌های خوب» با دیگر آثار رویکرد محتوایی‌ است. در حقیقت این مجموعه مستند رویکرد قصه‌گویی را در پیش گرفته است و به معرفی کاراکترهایی می‌پردازد که سعی می‌کنند شرایطی را مهیا کنند که حال خود و اطرافیانشان در شرایط سخت خوب باشد. این افراد، آدم‌های خاص و عجیب و غریبی نیستند و به اصطلاح در ظاهر شق‌القمر نمی‌کنند اما خروجی کار آنها مهم و بسیار مفید است. این مجموعه مستند به مخاطب می‌گوید که هر کدام از ما می‌توانیم شبیه این افراد باشیم و به‌راحتی امید را در جامعه گسترش دهیم.


«همسایه‌های خوب» برای قشر  یا مخاطب خاصی ساخته شده است؟
مخاطب این مجموعه مستند در درجه اول خانواده‌ها هستند و چیزی که برایمان اهمیت دارد مسأله الگوسازی است. در حقیقت اگر مخاطبان این اثر را در جمع اعضای خانواده ببینند، متوجه می‌شوند که فعالیت اجتماعی که سوژه‌ها بدان مشغول هستند براحتی می‌توانند انجام دهند تا حال اطرافیانشان بهتر و باری از دوش آنها برداشته شود. از سوی دیگر «همسایه‌های خوب» در نگاه کلی مخاطب عامی دارد که از کودک و نوجوان تا افراد میانسال در هر موقعیت و سنی را شامل می‌شود و معتقد است اگر کسی قدم‌های این چنینی بردارد، مطمئناً اتفاقات بهتری در انتظار جامعه خواهد بود.


یک تهیه‌کننده مستند با چه چالش‌هایی برای تولید اثرش روبه‌رو است؟
متأسفانه هرچقدر پروژه به پخش تلویزیونی نزدیک‌تر باشد، چالش‌های تهیه‌کنندگی آن بیشتر است، چراکه بودجه‌ای که برای مجموعه مستند در نظر گرفته می‌شود با بودجه فیلم مستند متفاوت است و به همین دلیل محدودیت‌های بسیاری برای ساخت اثر در تلویزیون وجود دارد که شاید مهم‌ترین آن منابع مالی باشد که به ما اجازه نمی‌دهد دست به ابزارهای فنی که کیفیت کار را بالا می‌برد، بزنیم و این کار را سخت می‌کند. نکته مهم دیگر که ما از آن غافل هستیم این است که در دنیا شبکه‌های تلویزیونی با پخش رئالیتی‌شوها و فیلم‌های مستند مخاطب جذب می‌کنند و حجم آثار نمایشی نسبت به تولیدات مستند پایین است. یعنی بیشترین بودجه و کیفیت کار به مجموعه‌ها و رئالیتی‌شوهای مستند اختصاص دارد و از این طریق مخاطب خود را جذب می‌کنند. البته در مواردی نیز با برنامه‌های دیگری که در درازمدت هدفگذاری کردند، روی مخاطبشان تأثیر می‌گذارند. مسئولان تلویزیون ما باید با پیگیری و مطالعه الگوهای موفق در دنیا به این مسأله پی ببرند که چرا باید برای رئالیتی‌شوها و مجموعه‌های مستند اهمیت قائل شوند و چگونه باید این کار را انجام بدهند.


در ایران این قضیه کاملاً برعکس است یعنی بیشترین بودجه صرف تولید سریال‌های داستانی می‌شود؟
بله. دقیقاً برعکس است یعنی در رسانه ملی بودجه برای سریال‌های داستانی دسته چندم هزینه می‌شود که کم‌کم مخاطبان خود را از دست می‌دهند، چراکه در یک رقابت نابرابر با وی‌اودی‌ها هستند. به هر حال مسئولان تلویزیون دیر یا زود متوجه می‌شوند باید ابزارشان را عوض کنند در حالی که ما مدت‌هاست به‌عنوان کارشناس این مسأله فریاد می‌زنیم که بودجه‌هایی که برای مجموعه‌های مستند در نظر گرفته می‌شود، بسیار پایین است و به‌دلیل سیاستگذاری‌های غلط در این مسیر مستندسازان و برنامه‌سازان ضعیف تربیت می‌شوند. در حالی که باید بهترین هزینه‌ها را صرف کاری کرد که در دنیا جواب داده است و از این طریق مخاطب جذب می‌شود، اما متأسفانه این اتفاق نمی‌افتد. در نهایت باید بگویم بزرگ‌ترین چالش ما کمبود بودجه است که این موضوع مشکلات بسیاری را از انتخاب عوامل تا محدودیت‌های فنی و... به وجود می‌آورد.

امیر مهریزدان: امیدوارم از شعارزدگی به عمل‌گرایی برسیم
شاید بتوان گفت «همسایه‌های خوب» اولین مجموعه مستند جدیدی‌ است که در زمان مدیریت شما قرار است از شبکه دو سیما روی آنتن برود. موضوع «همسایه‌های خوب» چیست؟
بخش زیادی از طراحی و تصویب طرح و فرایند قرارداد و تولید در زمان مدیریت قبلی مرکز مستند و تلویزیونی سوره اتفاق افتاده و بی‌انصافی‌ است که از یاسر فریادرس برای به نتیجه رسیدن این پروژه یاد نکنیم. اگر بخواهم به موضوع این مجموعه مستند اشاره کنم باید بگویم که ویژگی قابل توجه «همسایه‌های خوب» انتقال این حس به مخاطب است که می‌توان با وجود تمام گرفتاری‌ها، سختی‌ها و مشکلات به دیگران کمک کرد و مشکل‌گشا بود. این مجموعه مستند با پژوهش قابل تأمل برای شناسایی سوژه‌ها به مخاطب می‌گوید افرادی که به کمک دیگران می‌آیند لزوماً مرفه و بدون غصه و غم نیستند اما دغدغه این را دارند که برای اطرافیان خود رفاه ایجاد کنند.


آثاری که رویکرد آنها امیدآفرینی‌است، ممکن است گرفتار شعار شوند. «همسایه‌های خوب» برای آنکه از این اتفاق فاصله بگیرد، چه راهی را در پیش گرفته است؟
یکی از رویکردهای جدی ما این است که قطعاً و طبعاً دنبال این نیستیم که بگوییم مشکلی در کشور وجود ندارد و حرف‌های شعاری و بدون پایه و اساس درباره امیدآفرینی به مخاطب القا کنیم اما به این مسأله واقفیم یکی از مصادیقی که در امیدآفرینی می‌تواند مؤثر باشد این است که نشان دهیم در همین زمان که عده‌ای فکر می‌کنند به‌دلیل مشکلات متعدد هیچ کاری نمی‌توان انجام داد، افرادی معتقد با تمام وجود برای رفع مشکلات در همه زمینه‌ها تلاش می‌کنند و ویژگی بارز آنها این است که هیچ وقت تحت تأثیر محیط اطراف و بعضاً فضای رسانه‌ای سیاهی که قصد دارد به ما القا کند هیچ حرکتی نمی‌توان انجام داد، قرار نگرفتند.


می‌توان ادعا کرد که «همسایه‌های خوب» از شعار فاصله گرفته و عمل‌گرایی را به نمایش گذاشته است؟
بله. ما معتقدیم امیدآفرینی یک فضای عینی است و باید فعالیت انسان‌هایی را به نمایش گذاشت که برای برادران و خواهران خود در یک جامعه اسلامی و در یک کشور عزیز و پُرقدمتی به نام ایران اهمیت قائل هستند و با تمام وجود تلاش می‌کنند که بگویند امید وجود دارد، چراکه ما در حال حرکت هستیم، زندگی می‌کنیم و با هدف پیش می‌رویم. امیدوارم این رویکرد در دیگر کارهای ما نیز خود را نشان بدهد و از شعارزدگی به عمل‌گرایی برسیم.
 

انتهای پیام/

 

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مجموعه مستند همسایه های خوب رقم زدن سوژه ها حال خوب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۸۰۱۶۸۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اکسپو وعده صادق ۲ بود/ لزوم اصلاح رفع تعهد ارزی از ۳ کشور همسایه

به گزارش خبرنگار مهر، محمدمهدی برادران معاون صنایع عمومی وزیر صمت امروز در آئین پایانی ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) اظهار کرد: در این دور از نمایشگاه بیش از ۳۵ مقام عالی رتبه خارجی حضور بهم رساندند؛ همچنین میزبان ۲۲۰۰ بازرگان خارجی از ۸۸ کشور بودیم.

وی افزود: پیام این نمایشگاه، توانمندی‌های صادراتی ایران بود. توانمندی‌هایی که باعث شد در شرایطی که دوست و دشمن احساس می‌کردند ما نمی‌توانیم این ظرفیت را بالفعل کنیم، اما ما این ظرفیت را عملیاتی کردیم و در کنار امنیت و اقتدار کشور، فرصت‌های تجاری کشور را به نمایش گذاشتیم و به تعبیر یکی از غرفه داران «این وعده صادق ۲ بود که انجام شد.»

برادران ادامه داد: من نمایشگاه‌های زیادی افتتاح کردم اما این نمایشگاه تنها رویدادی بود که هم غرفه داران راضی بودند و هم جلسات B۲B و مذاکرات زیاد و فشرده‌ای انجام شد؛ تاجران زیادی از شهرهایی همچون اصفهان و شیراز بازدید کردند.

تدوین برنامه رشد تولید همراه با رشد صادرات در وزارت صمت

معاون وزیر صمت با اشاره به اینکه لازمه جهش تولید، جهش صادرات است، افزود: در ابتدای سال به ازای گروه‌های کالایی برنامه رشد تولید به همراه رشد صادرات تنظیم کردیم. امروز به ظرفیتی رسیده ایم که نیاز بیشتری به تولید محصول برای کشور نداریم بلکه اگر می‌خواهیم جهش تولید داشته باشیم باید نسبت به خلق محصول برای برای بازارهای جدید که عمدتاً بازارهای صادراتی هستند، اقدام کنیم. این گروه‌های کالایی مشخص شده است.

وی افزود: بهره وری بالاتر واحدهای موجود در حوزه صنایع، استفاده از ظرفیت تولید بدون کارخانه، نشان سپاری تجاری و… از جمله ظرفیت‌هایی است که می‌تواند به منجر به ارائه محصولات بهتر باشد.

حواشی عکس برادران در رسانه‌های معاند

برادران با بیان اینکه محصولات ارائه شده در این نمایشگاه محصولات صادراتی ایران است و شرکت‌های حاضر نیز شرکت‌های برتر صادراتی هستند، گفت: اگر می‌بینیم رسانه‌ای که محل تأمین منابع آن دشمنان ما هستند و عناد خود را با کشور ما نشان داده با درج عکسی یا نقدی طعنه‌ای به یک محصول صادراتی ما می‌زند یعنی ما راه را درست پیموده ایم؛ بنده دیروز از غرفه لوازم خانگی بازدید کردم که این رسانه عکسی منتشر کرد که در قالب آن عکس فلان محصول آشپزخانه به نمایش گذاشته شده بود که از منظر این رسانه ارزش صادراتی نداشت! این مساله نشان می‌دهد ما در مسیر درستی حرکت می‌کنیم. اگر این محصول به ایران قاچاق می‌شد ایرادی نداشت اما حالا که خودمان این محصول را صادر می‌کنیم مورد انتقاد قرار می‌گیریم. در واقع این مساله نشان می‌دهد که از خام فروشی در حال فاصله گرفتن هستیم و در حال صادرات کالاهای قاچاق پذیر هستیم.

باید چالش‌های حوزه حمل و نقل رفع شود

وی در ادامه به اشاره به مشکلات حوزه صادرات افزود: اگر مسائل مربوط به حمل و نقل داخلی و خارجی حل نشود به توفیق نخواهیم رسید و باید حتماً مشکلات در این بخش حل شود؛ یکی از موضوعات مورد تاکید غرفه داران این بود که دبیرخانه ایران اکسپو تعطیل نشود و مشکلات را به صورت مستمر دنبال کند.

برادران ادامه داد: مساله بعدی بحث تبادلات مالی است؛ امروز نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم پس در ادامه می‌توانیم به آمار بیشتری دست یابیم. در برخی از مذاکراتی که با هیأت‌های مقابل داشتیم و آمار را ارائه می‌کردیم طرف خارجی اعلام می‌کرد که آمارشان چند برابر است که نشان می‌دهد صادرات ایران در گمرکات آنها ثبت شده اما در گمرکات ما ثبت نشده بنابراین آمار صادراتی ما از منظر آنها بالاتر بود.

لزوم حذف رفع تعهد ارزی از پاکستان، افغانستان و عراق

وی با بیان اینکه مبادلات تجاری را می‌توان حل کرد و استفاده از رمزارزها را می‌توان جدی تر در دستور کار قرار داد، گفت: رفع تعهد ارزی از کشورهای همسایه خواسته مجموعه بازرگانان ماست که باید در گروه کالایی خاص به ویژه گروه کالاهای نهایی از کشورهایی مثل عراق، پاکستان و افغانستان برداشته شود و ما باید پول خود را به رسمیت بشناسیم؛ اینکه کسی از ما با ریال خرید کند و ما بگوییم با دلار رفع تعهد ارزی کند، توهین به پول ملی ماست. باید در گروه کالایی خاص بازرگانان با اعمال شفافیت از کارخانجات خرید کنند.

معاون وزیر صمت تصریح کرد: در حوزه استاندارد هم هنوز چالش‌هایی داریم. ما سختگیرانه عمل می‌کنیم که بعضاً مانع صادرات می‌شود بنابراین باید این چالش هم رفع شود.

وی گفت: باید مناطق آزاد به سکوهای صادراتی تبدیل شوند اما هنوز در مدار حوزه قاچاق و واردات می‌چرخند باید تلاش کنیم رویکرد این مناطق، صادرات محور شود. همچنین کمک‌های شرکت کشتیرانی و بنادر به مجموعه ما کمک کند تا به اهداف خود در حوزه صادرات برسیم.

کد خبر 6094308 سمیه رسولی

دیگر خبرها

  • باید برای رفع تعهد ارزی از کشورهای همسایه ریال را به رسمیت بشناسیم
  • اکسپو وعده صادق ۲ بود/ لزوم اصلاح رفع تعهد ارزی از ۳ کشور همسایه
  • دیپلماسی انرژی دولت سیزدهم، راهبردی برای توسعه روابط ایران با همسایگان
  • گفت‌وگو باکارگردان مجموعه‌مستند «پابه‌ماه»/ قصه‌هایی تماشایی از امید و زندگی
  • سهامداری در پالایشگاه های فراسرزمینی باید در کنار تعاملات امنیتی با کشور هدف پیگیری شود
  • (ویدیو) نجات زنی گرفتار میان دیوار بعد از چهار روز
  • فیلم| نجات خانم بمی بعد از ۴ روز از بین دو دیوار!
  • یک خانم بعد از ۴ روز گیر کردن بین ۲ دیوار در بم نجات یافت
  • «همسایه شما، زهره» بیانگر بی‌مهری جامعه/ درخشنده دردی لاعلاج ساخته است
  • امارات ولش کن، ما اماراتش کردیم | کدام کشورهای همسایه را آباد کردیم؟ | فیلم